Инфрачервено отопление – същност, свойства и характеристикиЗащо да изберем инфрачервено отопление? Защото това е най-ефективният начин за отопление, “измислен” от Природата. 

Инфрачервено отопление благодарение на свойствата на инфрачервените лъчи съществува, откакто свят светува. От зората на зараждането на Вселената най-ефективният начин за пренос на топлината е чрез инфрачервени лъчи. Най-големият източник на инфрачервено лъчение в Слънчевата система е Слънцето, с около 40% от излъчваната енергия.

Принципът на инфрачервено отопление се използва от хората от незапомнени времена. Още в Римската империя използват кахлени печки за отопление на затворени помещения, приятната им топлина е все още с висока стойност. Инфрачервеното отопление е еднакво приложимо, както за дома и офиса, така и за открити и полузакрити зони, заведения, външни градини и тераси, помещения с огромни кубатури (трудно отопляеми по конвенционален принцип), открити барове, спортни зали, промишлени и складови помещения и много други. Сферата на приложение на инфрачервеното отопление е почти неограничена.

Основен аргумент за ефективността на инфрачервеното отопление е, физичният закон, който гласи, че: ” С колкото по-висока температура е един източник на топлина, толкова по-голям е процентът на неговото инфрачервено (желано) излъчване и респективно, по-малък конвенционален (нежелан) дял на топлоотдаване. Основният параметър, даващ ни информация за ефективността на една система за отопление, базираща се на инфрачервеното лъчение, е съотношението на инфрачервения към конвенционалния дял.


Какво представляват инфрачервените лъчи? Техните свойства и приложения.

Инфрачервени или инфра(след)ред(червено) или топлинни лъчи, представляват електромагнитно излъчване, което се поражда от изпускането на фотони от атомите или йоните при промяна на енергетичното им ниво. Тези лъчи са наречени – инфрачервени, защото се намират след червената област на електромагнитния спектър. Също така наричани топлинни, поради силно изразеното им затоплящо действие.

Дължината на вълната на инфраред лъчите е в диапазона (0,7 – 350)μm. Дължината на вълната им зависи основно от температурата на излъчващия обект или тяло. Колкото е по-висока температурата, толкова по-къса е дължината на вълната и по-висок интензитетът на инфрачервеното лъчение, респективно е в сила и обратната пропорционалност, по-ниски температури, по-дълги вълни и по-нисък интензитет.

Свойствата на инфрачервените лъчи са подобни на тези на видимата светлина – отражение и пречупване. Поради това, че дължината на вълната им е по-голяма от тази на видимите лъчи, съществуват малки различия. Инфраред лъчите преминават безпрепятствено през вакуум и зони с повишена запрашеност и задименост. При контакт с човешкото тяло, инфрачервените лъчи проникват до около 4 мм и така загряват мускулите и тъканите ни.


Приложението на инфрачервените лъчи е широко застъпено в нашето ежедневие:

 • отопление – заради силно изразеното им затоплящо действие;
 • масажни процедури – използват се за първоначално затопляне и отпускане на мускулите;
 • козметични процедури – затоплянето на кожата в дълбочина води до повишено отделяне на мъртви клетки, отвеждане на токсини от тялото, благоприятстват отслабването и други;
 • астрономия – широко приложение благодарение по-голямата дължина на вълната и по-ниската енергия на фотоните;
 • инфрачервена фотография – за заснемане на изображения, невидими за невъоръженото човешко око;
 • и други.

Подробности за инфрачервеното лъчение В тази секция ще откриете най-важната информация зa инфрачервеното отопление. Също така проверете често задаваните въпроси (ЧЗВ) в секцията на всеки продукт за още полезна информация или попитайте нашия компетентен екип.


Спектър на инфрачервените лъчи
Спектър на инфрачервените лъчи

Какво е инфрачервено лъчение

Открийте детайлна информация за инфрачервените лъчи, как работят, откъде идват, в кой спектър работят нашите инфрачервени отоплителни панели и други. Прочетете повече тук…


Сравнение между инфрачервено и конвенционално отопление
Инфрачервено срещу конвенционално отопление

Принцип на работа

Как работят инфрачервените панели за отопление? Защо са по-икономични от другите отоплителни системи? Какви са предимствата и други? Прочетете повече тук…


Ползи на инфрачервените лъчи
Ползи на инфрачервените лъчи

Ползи

Какви са ползите от инфрачервеното отопление? Положителен ефект върху микро-климата в помещението? Прочетете повече тук…


Ползи за здравето
Ползи за здравето

Здраве

В кои сфери се използва инфрачервено отопление? Какви положителни ефекти има за вашето здраве, терапия, въздействие и ефикасност ? Прочетете повече тук…


4 thoughts on “Инфрачервено отопление

 1. Здравейте, трябва ми решение за отопление, на таванско помещение, етаж от къща (жилищно), с квадратура около 60кв и около 150 кубика. Какво можете да ми предложите?
  Благодаря предварително.

  • Здравейте, бихме ви предложили инфрачервено подово отопление, за най-добро разпределение на топлината, без видими отоплителни елементи и най-добър комфорт. Можем да предложим и отопление с климатици, които ще могат да охлаждат през лятото. Почти всяко таванско помещение има нужда от охлаждане. Оставаме на разположение за вашето решение.

 2. Трябва ми панел за баня около 4 кв. м за разполагане над вратата

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.