Често задавани въпроси за инфрачервени лъчисти печки, уреди и системи за отопление

Какво, защо, как, къде и кога за инфрачервени лъчисти печки, уреди и системи за отопление.

Защо и къде да използваме инфрачервени зонално отопление

Какво е инфрачервено лъчение?

Инфрачервеното излъчване или инфрачервената светлина е електромагнитно излъчване с дължина на вълната от (0,7 до 300) µm (микрометра), тоект от края на червената област на видимия спектър до микровълновото излъчване. Често инфрачервените лъчи носят наименованието топлинни лъчи, поради силно изразения топлинен ефект върху човешката кожа при доближаване до силно нагряти тела, които са основните източници на инфрачервено излъчване. При това излъчваната дължина на вълната зависи обратно пропорционално от температурата му: колкото температурата е по-висока, толкова по-къса е дължината на вълната и по-висок интензитетът на излъчването. Всяко тяло с температура по-висока от абсолютната нула (-273,15°C) излъчва инфрачервено лъчение.

Опасни ли са инфрачервените лъчи?

Лъчите на видимия спектър и инфрачервените лъчи не предизвикват вредни ефекти върху живите организми. Инфрачервените лъчи затоплят Земята от зората на нейното сътворение, от раждането на Слънцето – инфрачервеното лъчение е навсякъде в нашата система.

Какво представляват инфрачервените къси вълни?

Инфрачервените къси вълни са част от невидимата светлина, която се намира точно до видимия червен спектрален диапазон (дължината на вълната от 780 до 1,400nm) и се усеща като топлина. Инфрачервените къси вълни попадат в спектъра и на други вълни, които допринасят към усещането за топлина, идваща от слънчевите лъчи.

Как работи лъчистият инфрачервен уред за отопление?

Инфрачервеният лъчист уред за отопление преобразува електрическата енергия в късовълнови инфрачервени лъчи, които се разпространяват в околното пространство посредством специалния геометричен дизайн на уреда, по този начин затопляйки хора и предмети. Преобразуването на енергия се извършва в кристална тръба, намираща се в уреда, която съдържа специална струна обградена от разнороден микс от газове и притежаваща специално повърхностно покритие.

Колко ефективни са инфрачервените лъчисти печки за отопление?

Ефективността на инфрачервените лъчисти уреди за отопление варира от 85% до 93% от електрическата енергия, която ги захранва. Тези стойности зависят основно от използваните за направа компоненти, основно от кристалната тръба. Може да има голяма разлика между евтини продукти и висококачествените отоплителни тела от Редсън. Загубата на електрическа енергия (остатъкът до 100% ефективност) е в резултат главно на използваните жици и тръби, както и на конвекцията. За сравнение, конвенционалните отоплителни системи (радиатори, климатици, духалки) имат процент на ефективност от около 50 до 70.

Каква температура на повърхността достигат инфрачервените лъчисти печки за отопление?

В зависимост от дизайна, материала и топлинния капацитет на уреда, температурата на повърхността варира от 120 до 180 градуса по Целзий.

До колко градуса се нагрява тръбата?

Тръбата на инфрачервения късовълнов уред за отопление се нагрява в зависимост от обкръжаващата го среда (температура на въздуха, влажност, конвекция и др.) и отоплителния си капацитет (мощност) и варира от 800 до 900 градуса по Целзий.

Каква е гаранцията на кварцовите тръби и на лъчистите печки?

Гаранцията на лъчистите уреди е 2 години, а на кварцовите лампи едно година, лампите са консуматив с живот на работа 5000 часа, могат да се сменят, без нужда от закупуване на цял нов уред.

Каква е продължителността на живот на кварцовите тръби?

Тръбата произвеждаща инфрачервено отопление има период на работа до 5000 часа> Много различни фактори, като температура, влажност на въздуха, замърсяване, посока на уреда, вибрации и т.н. могат да имат влияние върху продължителността на живота на тръбата. Тръбите са проектирани за постоянна работа, т.е. не се нуждаят от облекчения или охлаждане за възстановяване.

Какво означава IP защитата?

IP декларацията показва колко добре е защитено дадено устройство срещу контакт и замърсяване (първата цифра), както и срещу вода(втората цифра). Нашите инфрачервени лъчисти печки имат следните IP декларации:

IP20: Защитени срещу допир с пръсти или други твърди материали, с размер до 12.2 mm. Без защита от вода.

IP24: Защитени срещу допир с пръст или друг твърд материал с размер до 12.5 mm. Защитен срещу водни пръски.

IP65: Защита от остри пресмети, всякакви твърди материали, също така прах. Защита срещу струя вода впръсквана от различни ъгли.

IP67: Защита от остри предмети, Всякакви твърди материали, също така прах. Защита срещу временно потапяне.

Каква площ може да се отоплява с инфрачервена лъчиста печка?

Една единична лъчиста печка може, в зависимост от ъгъла към повърхността, да отоплява между 10m2 и 14m2. Трябва да се отбележи, че интензивността, както с всеки друг източник на светлина, намалява с увеличаване на разстоянието. Освен това не е възможност да се отоплява област, която е в сянка от инфрачервената лампа, поради наличие на обект между лъчистия уред и тази област, същото както слънчевата светлина.

Основни изчисления за нужна мощност на m2:

140W/m2 – за складове
180-200W/m2 – за офиси
180-220W/m2 – за дома
250W/m2 – за открити пространства без вятър
300W/m2 – ча открити простраства частично ветровити
400W/m2 – много студени открити пространства морски бряг/планина

Какъв е ъгъла на излъчване?

Ъгълът на излъчване на лъчиста печка зависи от геометрията на използвания рефлектор, както и от други компоненти, които разпространяват лъчите. Нашите инфрачервени лъчисти уреди имат ъгъл на излъчване вертикално на отоплителната тръба от около 90°. От страни на инфрачервената печка може да се постигне ъгъл от 40°.

Върху какви материали и повърхности може да се монтират инфрачервените лъчисти печки?

Използването на планката в комплекта на инфрачервената лампа, позволява монтирането върху всяка повърхност, която е в състояние да носи теглото на уреда. Трябва да се вземе под внимание повърхността, към която е закрепена лампата, да няма риск от повреди, вследствие на топлината произвеждана от уреда. Бъдете внимателни с пластмасови материи и материали, защото те са склонни да се разтапят когато са изложени на високи температури. Ако имате съмнения, моля не се колебайте да се свържете с нас за съвет.

Колко инфрачервени лъчисти печки могат да се контролират с един регулатор?

Броя на инфрачервените печки, контролирани от един регулатор зависи, както от мощността на отделните уреди, така и от капацитета на самия регулатор. Моделът BHC3600-x, може да контролира един или няколко уреда с максимална мощност 3600W.

В случай, че искате да контролирате различни зони, броя различни зони за контрол е показан на последната фигура от упътването на контролера. Например BHC4002-ER, може да контролира две отделни зони. Малките контролери, обичайно контролират само една зона.

Какъв предпазител трябва да се използва при отопление с инфрачервена лъчиста печка?

Инфрачервената лъчиста печка използва висок начален ток при включване (приблизително 10 пъти повече, отколкото по време на нормална работа), но само за много кратко време (под една секунда). Ето защо, трябва да се използва бушон (C-Automat), за да се избегне задействането на предпазителя в този момент. Предпазителят трябва да отговаря на техническите изисквания на всяка инфрачервена лъчиста печка (виж таблица с данни).

Може ли една стая да се отоплява с инфрачервена лъчиста печка, подобно на конвенционалното отопление?

Инфрачервените уреди за отопление не загряват въздуха в стаята, но затоплят предмети, мебели, твърди обекти, стени и други. Инфрачервените лъчи загряват обектите, които от своя страна връщат част от топлината обратно в помещението, респективно затоплят въздуха в стаята, който остава с 1-2 градуса по-ниска температура, което намалява значително възможността за поява на конденз и мухъл.

Каква е оптималната височина за монтиране на инрфачервена лъчиста печка?

Инфрачервени печки, предназначени за монтаж на стена трябва да се монтират на височина между 1.8 и 2.5 метра за оптимално ефективно отопление. Идеалната височина зависи от капацитета на нагревателя, площта, която трябва да бъде отоплена и други външни фактори. Ще се радваме да ви консултираме при определяне на идеалната височина и монтажа на отоплителни уреди.

От къде могат да бъдат закупени?

Инфрачервените лъчисти печки за отопление от Редсън могат да бъдат закупени от:

  • нашия офис-магазин на адрес – град София 1505, улица Тракия №41 (под моста Чавдар)
  • от нашите партньори публикувани на сайта ни
  • доставени до Ваш адрес чрез куриер, за цяла България
  • доставени безплатно до най-близкия до Вас офис на куриера, с който работим, за цяла България

Могат ли да се закупят уредите на лизинг?

Да. Предлагаме лизинг за всички наши продукти. Лизинговите договори могат да бъдат направени в нашия магазин. За повече информация се свържете с нас.

За получаването на отговори, незасегнати в този раздел, моля задайте Вашите въпроси, чрез съответната форма за запитване.