Често задавани въпроси за инфрачервено подово отопление

Научете отговорите на често задавани въпроси за инфрачервено подово отопление.

Какво представлява лентата от аморфен метал?

Лента от аморфен метал
Лента от аморфен метал

Аморфните метали, най-често определяни като стъклени метали, са сравнително нови материали, предимно под формата на тънки ленти. Те се получават от разтопени метални сплави чрез бърз метод на охлаждане. При тази техника лентата от разтопена метална сплав се излива бързо върху въртящ се меден барабан.

Поради дебелината на лентата от 20 до 30 микрона, тя се охлажда много бързо (в рамките на около 1 милион градуса / секунда). Тъй като втвърдяването се случва много бързо, няма никакъв шанс за формиране на кристална структура. Вместо това, под формата на много тънка лента, се създава аморфно твърдо вещество (ширината на лентите варива от няколко милиметра до 10 сантиметра).

Какво е по-специалното при аморфните ленти?

Очевидно, че специалното е – липсата на кристална структура в аморфните ленти. На базата на това, много свойства на материала се променят. Границите между кристалите в кристалните твърди вещества обикновено причиняват повечето от недостатъците на материалите.

Хомогенната и безгранична структура на аморфните метални сплави предоставя уникални механични, антикорозионни, износоустойчиви и електро-магнитни свойства. Това прави аморфните метални сплави по-добри в много отношения спрямо по-често срещаните кристални метали.

Какво е аморфно твърди вещество?

Аморфен метал
Аморфен метал

Аморфното твърдо вещество има произволна вътрешна структура на течност. Кристалното твърдо вещество, за разлика от аморфно твърдо вещество, представлява подредена, периодична вътрешна структура образуваща решетка. Обикновено, ако разтопеният метал се охлади бавно той се втвърдява в кристална структура. Но ако се охлади много бързо, се втвърдява без образуване на никаква кристална структура. Това важи за течните (разтопените) многокомпонентни метални сплави (сплави, които включват два или повече видове атоми).

Защо аморфната лента е отличен нагревателен елемент за отоплители с умерена работна температура?

Поради липсата на кристална структура, аморфните ленти имат по-високо електрическо съпротивление от кристалните твърди вещества от същия вид. Физическата форма и размерите на лента, осигуряват ниско тегло в съотношение с площта ѝ, това прави лентата изключително подходяща за нагревателен елемент.

Защо? Обяснението е много просто: трансферът на енергия от всеки нагревателен елемент е пропорционален на неговата площ и температурната разлика между нагревателя и заобикалящата го среда. Колкото по-голяма е площта на нагревателя, толкова по-малка температурна разлика е необходима за прехвърляне на енергията (топлината) от нагревателя към околната среда. Тъй като повърхността на лентаа е значително по-голяма (в сравнение с площта на конвенционални нагревателни кабели) ефективното прехвърляне на топлина към средата се осъществява при по-ниски температури (30°C-35°C). В случая – подово отопление на дома и офиса, по-ниската работна температура означава по-здравословна среда и по-голяма сигурност и дълготрайност.

Какво е уникалното при AHT аморфните ленти?

Лентите за подово отопление на AHT са надеждни и с висока електрическа и корозионна устойчивост. Основните им характеристики са:

Дебелина20-30 мм
Ширина2-100 мм
Устойчивост на корозияВисока
Еластичност и гъвкавостВисока
Площ за топлинен трансферГоляма
Време за достигане на работна температураКратко

Лесна ли е инсталацията на системата?

Рогозките за подово отопление от Редсън са изключително лесни за инсталиране. Ако монтажът ще е под плочки, гранитогрес и други подобни настилки, отоплителните матрици (рогозки) се полагат директно между пода и настилката. Същите материали, използващи се за полагане на плочки се използват за фиксиране на електрическите лъчисти отоплителни рогозки към пода. В случай на монтаж под дървен материал, паркет или мокет, рогозките за подово отопление се полагат върху бетонната плоча или изолацията, Заливат се с поне 6 мм саморазливна замазка и след това се полага избраната подова настилка отгоре. Необходимо е професионален електротехник да направи връзките и замерванията между нагревателните рогозки и електрическата мрежа. Не се изискват никакви други времеемки изчисления, труд или допълнителни материали.

За пълното описание на процеса на инсталация, моля вижте нашето ръководство за монтаж.

Колко ефективни са рогозките за подово отопление под дървени настилки и килими?

Рогозки за подово отопление под килим, линолеум и балатум
Под килим

Тъй като AHT нагревателните рогозки, са изградени от изключително тънка аморфна лента – 25 микрона – топлината, не се абсорбира от самия метал, а се предава незабавно по цялата площ на пода. Температурата на лентата остава сравнително ниска, около 28°C-30°C. Този фактор е от решаващо значение за подови настилки от дърво, мокет и килим, тъй като лесно могат да бъдат повредени от високи температури.

Какви са мерките за безопасност срещу токов удар?

Сигурността на нашите клиенти е на първо място. Затова сме наблегнали изключително много върху изолационното покритие на аморфно нагревателните ленти, благодарение на двойната изолация на готовата нагревателна лента продуктът е сертифициран с клас 2, двойно изолиран продукт. Като такъв, той е тестван и намерен за съответстващ на стандарти за безопасност IEC / EN 60335-2-96: 2002 и IEC / EN 60335-1: 2002, издържат на 3000 волта за 1 минута. Това означава, че продуктът има достатъчно голямо електрическо съпротивление според най-строгите стандарти. Също така всяка единица е тествана в производствената линия за електрическа издръжливост на 300 волта, отново – съгласно съответните IEC стандарти и измерената стойност на съпротивлението е записана в гаранционната карта.

Защо други системи за подово отопление (главно отоплителни кабели) са с допълнителна метална обвивка или щит около нагревателя, докато AHT нагревателните елементи не са?

Допълнителната метална обвивка не е значим фактор в предотвратяването на опасността от токов удар. Рискът е ако някой по невнимание пробие с метален предмет, като пирон или игла, подовата настилка (мокет или дървен материал) и проникне в аморфната лента за отопление. В описания случай няма друг начин за защита на лицето (човека), от токов удар, освен с помощта на RCD (дефектнотокова защита). Системата за електрическо подово отопление трябва да бъде свързана към RCD, която е неразделна част от нашите термостати за подово отопление на ток.

Това е причината, поради която всички приложими стандарти, кодекси и практики изискват задължително включването на RCD в електрическата схема на системите за електрическо подово отопление, като в същото време алтернативата от допълнителен метален щит около нагревателя е дизайнерско решение на производителя. Повечето производители на подово отоплителни кабели, включват допълнителна метална обвивка поради механични съображения, по-скоро за здравина, от колкото от съображения за безопасност. Плоската нагревателна лента на AHT сама по себе си има необходимата здравина (поради плоския профил и голямото хоризонтално напречно сечение), така че не е необходимо допълнително укрепване.

Защо има такъв голям интерес към AHT рогозките за подово отопление от Редсън?

 • Висока ефективност при преноса на топлина, благодарение на голямата повърхност и изключително тънкия профил на лентите, което предотвратява абсорбацията на топлина от метала
 • Елиминиране на риска от прегряване поради ниската работна температура 30°C-35°C, риск от прегряване и деформация на лентата не съществува
 • По-бързо и по-ефективно отопление, защото рогозките могат да се поставят директно под подовата настилка в повечето влажни инсталации (докато другите системи трябва да бъдат вградени в цимента , поради тяхната висока температура)
 • Ниска топлинна инертност – поради малкото тегло на лентата. Особено при по-честото (вкл / изкл) на системата, можете да очаквате икономии на енергия, дължащи се както на ниската топлинна инертност, така и на ефективния пренос на топлина
 • Използване на по-малко и по-евтина изолация – поради по-ниската температура на работа няма нужда от дебела и скъпа изолация.
 • Бърз и лесен монтаж
 • По-висока надеждност – заради ниската работна температура, високата механична якост и устойчивост на корозия
 • 15 години гаранция

От къде мога да си купя аморфни рогозки за подово отопление?

Рогозките за подово отопление от аморфен метал от Редсън, могат да се закупят от:

 • нашия офис-магазин на адрес – град София 1505, улица Тракия №41 (под моста Чавдар)
 • от нашите партньори публикувани на сайта ни
 • доставени до Ваш адрес чрез куриер, за цяла България
 • доставени безплатно до най-близкия до Вас офис на куриера, с който работим, за цяла България

За въпроси, които НЕ са засегнати в този раздел, моля свържете се с нас чрез различните възможни канали.

Може ли на лизниг (покупка на изплащане)?

Да. Предлагаме закупуване на изплащане за всички наши продукти. Договорите за лизинг могат да бъдат направени в нашия магазин. За повече информация се свържете с нас.

One thought on “ЧЗВ Подово инфрачервено отопление

 1. Здравейте,
  Бихме искали да получим информация за възможността за покупка, доставка и монтаж на инфрачервено подово отопление в двуетажна къща в Копривщица.
  Настилките на втория етаж са
  Спални пресован паркет условието за ползване на настилката с подово отопление е да се нагрява бавно 17 мм
  Коридор плочи теракота
  Прилагам планове на етажа с размери и разположение на мебелите.
  Моля да ни изпратите оферта с цена, срок на доставка, монтаж и начин на плащане.
  Поздрави
  Св Николов

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.